Sunday, December 27, 2009

Pesanan Ayah Rahsia 8A PMR

Pesanan ayah rahsia 8A PMR

 
MOHAMMAD SAFWAN bersama bapanya menunjukkan plak dan sijil anugerah sekolah cemerlang kategori pelajar Orang Asli yang diterimanya.

JOHOR BAHRU: Pesanan ayah supaya mendengar kata guru menjadi rahsia kejayaan anak nelayan Orang Asli Suku Kuala, Mohammad Safwan Rajab dari Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Tun Sardon, Batu Pahat, mendapat 8A dalam semua mata pelajaran dalam peperiksaan Penilaian Menengah Rendah (PMR).
"Ayah, Rajab Yasin, 44, berpesan, jika mahu berjaya perlu dengar kata guru. Syukur, dengan bantuan guru mata pelajaran Matematik, Arba'in Sapuan dan guru kelas, Rohana Sabahi, saya mendapat keputusan cemerlang dalam peperiksaan ini," katanya yang bercita-cita menjadi polis.

Anak kedua daripada empat beradik itu berkata, beliau akan bertanya kepada guru serta rakan jika menghadapi kesukaran dalam pembelajaran di samping membuat formula sendiri mengingati apa yang dipelajari.

Mohammad Safwan berkata, beliau tidak mempunyai jadual pembelajaran sebaliknya mengulang kaji pada waktu petang selepas sekolah di perpustakaan selain mengikuti kelas tambahan sebelum pulang ke rumah.
Sementara itu, bapanya berkata, kadangkala beliau langsung tidak dapat membekalkan wang untuk anaknya berbelanja di sekolah, namun bersyukur anaknya tidak banyak kerenah, memahami dan menuruti kata beliau dan isteri.

"Saya berterima kasih kepada kerajaan yang menyalurkan bantuan kerana dengan pendapatan yang tidak seberapa, saya tidak mampu menyediakan kemudahan mencukupi buat anak saya belajar sehingga mencapai kecemerla-ngan," katanya.

Sementara itu, Nur Izzati Afiqah Che Mansor, 15, anak seorang buruh yang memperoleh 9A dalam semua mata pelajaran menyifatkan usaha, tidak lalai mengerjakan solat wajib dan sunat, serta pantang makanan berempah dan minuman ringan, sebagai rahsia kejayaannya.

Pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Sultan Ismail di sini, juga berhadapan dugaan apabila tidak dapat bersekolah selama dua bulan selepas terbabit dalam kemalangan motosikal yang menyebabkannya patah pinggul dan kaki serta menerima 12 jahitan di kepala, Mac lalu.

Meskipun tidak dapat bersekolah selama dua, beliau bersyukur kerana mempunyai guru dan rakan yang datang ke hospital dan rumah memberikan latihan kerja kursus serta nota.


"Saya kasihan melihat ayah terpaksa keluar seawal 8.30 pagi untuk bekerja dan pulang kira-kira jam 11 malam bagi menyara kami sekeluarga. Ketika saya hubungi ayah, Che Mansor Dahari, 46, beliau kedengaran gembira dan mengucapkan Alhamdulillah apabila dimaklumkan mendapat keputusan cemerlang itu," katanya yang bercita-cita menjadi doktor pakar bedah, ketika ditemui di rumahnya di Kampung Melayu, Pandan, di sini, semalam.

No comments: